Bun venit pe plaiurile Bucovinei !
despre Bucovina
obiective turistice
click detalii
click detalii
click detalii

Salina Cacica este una din cele mai vechi exploatari de sare recristalizata din saramura din Europa, datand din perioada culturii Cris din neoliticul timpuriu (mileniul 5 i.Hr.) Existenta izvoarelor cu apa sarata de aici si folosirea lor in stare naturala, cat si pentru producerea sarii cristalizate prin fierbere are insa o vechime milenara, asa dupa cum au relevat-o cercetarile arheologice intreprinse in 1952 La Solca si in 1989 la Cacica. La adâncimea de 25 m s-a deschis prima camera in care s-a amenajat o capela. Lipsa unei biserici l-a determinat pe primul preot Jakub Bogdanowicz sa amenajeze în subteranele minei o capela în cinstea Sfintei Varvara. La capela duce o scara de peste 192 de trepte, aflata la o adâncime de 21 m. Se poate spune ca este o bisericuta cu tot ce trebuie: altar, icoane, candelabru, amvon si balcon pentru cor. Altarul si amvonul sunt sculptate in sare masiva. Initial, întreaga capela era captusita cu lemn, dar în 1904 lemnul a fost indepartat si s-a construit un mare "sanctuar" in masivul de sare.

Capela ortodoxa - aflata la adancimea de 35 metri, unde se desfasoara Orizontul I. In aceasta zona, galeria sapata direct in sare este mult mai larga si are pe pereti basoreliefuri sculptate în stanca de sare, cu tematica religioasa, opera recenta a unor tineri sculptori din zona, unele dupa modele similare de la Salina Wieliczka de langa Cracovia. In partea dreapta a capelei se afla Icoana Sf. Daniil Sihastrul.

Lacul Sarat - este un lac artificial sapat manual de mineri la o adancime de 35 metri, pe peretii caruia se gasesc cristale de sare. Dimensiunile lacului sunt de 10x6 metri. Lacul este ingradit cu balustrada si iluminat de cateva reflectoare, cu ani inainte aici facandu-se mici plimbari cu ajutorul unei plute.

Sala de dans denumita si "Sala Ing. Agripa Popescu" (dupa numele primului director general al Regiei Monopolurilor Statului, aşa cum apare intr-un basorelief in peretele de sare) - aflata la adancimea de 37 metri, are dimensiuni relativ mari: 24x12x12 metri, iar la capete are 3 balcoane si ele sapate in sare. Aici se organizau baluri, intalniri festive, spectacole, fiind si primul loc de distractie din zona.